vineri, 30 martie 2012

Plimbarile pentru caini, o idee de afacere

Plimbarile pentru caini au devenit astazi mai ales in vestul Europei niste idei de afaceri foarte bune. Nu oricine isi permite sa plimbe cainele, este un lux, mai ales daca acesta provine de la tara sau este legat. Plimbarea cainilor poate deveni cu usurinta o oportunitate de castig daca stii cu cine ai de a face. 
De obicei, in cartierele rezidentiale unde stapanii au nevoie de persoane care sa scoata cainii la plimbare, afara sau in parc si nu au timp, se poate practica o astfel de activitate. Daca esti in cautarea unei astfel de experiente, poti sa dai anunturi serioase de munca la domiciliul respectiv realizand cu grija responsabilitatile. Cainii au nevoie sa fie plimbati, prin urmare tu ai nevoi de bani. Totul se poate rezolva cand lipsa de timp a stapanului reprezinta oportunitatea unui job.

Cum sa alegi un animal de casa

Un animal de companie poate fi o alegere destul de dificila daca se are in vedere o familie variata si cu conceptii diferite. Astfel, poti opta pentru un acvariu daca dispui de informatii si conditii propice pestilor de camera. Daca acest lucru nu este agreeat de toata lumea intrucat sunt copii mici care ar putea avea probleme cand sunt nesupravegheati, atunci ai putea opta pentru o pisica. Dar daca cineva este alergic la acest animalut nu este nici aceasta o varianta buna. Cainele este cel mai docil animal de companie, mai ales cei de talie mica sau medie. Va veti imprietenii foarte repede si in plus nu vei avea probleme foarte mari cu dresajul numai ca vei cheltui ceva cu intretinerea lui. 
Cea mai buna varianta in alegea unui animal de casa este ca fiecare sa-si exprime optiunea pentru un animal. In functie de bugetul alocat si sugestiile membrilor de familie se poate lua in final o decizie.

Culorile Chinchillei

Chinchilla este un animal de companie interesant, nocturn, de fapt un mic rozator vegetarian. Este crescuta pentru culorile blanii care pot varia de la un alb deschis pana la negru inchis sau abanos. 
Culoarea gri este cea mai intalnita si este culoarea standard. Chinchilla poate avea si culoarea neagra, adica o coloratura neagra a fetei, gatului si spatelui, iar burta alba. Culoarea maro intalnita la Chinchilla este realizata prin imperecherea unei chinchilla negre cu una bej. Acesta are urechi roz si ochi rosii. Chinchilla de culoare alba este cunoscuta si sub denumirea de chinchilla argintie, un mozaic cu modele sau chinchilla pur alba. Urechile in acest caz sunt gri si ochii negri. Chinchillele alb rozaliu se obtin prin imperecherea unei chinchille albe cu una de culoare bej. Pot sa apara si variatiuni sau mixturi de culori. 
Alte culori pot fi: carbune, bej, violet, safir, albastru roial, abanos si bronz. 

De ce ar trebui sa iubim animalele?

Nu de multe ori ne este mirarea cand vedem caini morti pe sosele, porumbei ciuntiti fara aripi sau cu degetele taiate, pisici chinuite. Toate aceste lucruri nu sunt decat actiunile unor indivizi cu slabe moraluri. Protectia animalelor interzice de orice fel chinuirea si maltratarea animalelor. Stapanii de cele mai multe ori sunt dusmanii propriilor animale adoptive. Aceste persoane, in unele tari sunt supuse inchisorii si pedepselor aspre.
Mai mult, astazi predomina problema cainilor comunitari. Nu mai este loc unde sa nu vezi un caine fie pe la gunoi, fie printre blocuri unde in haite pot deveni agresivi. Nu se iau masuri precaute si de aceea exista victime. De cele mai multe ori, persoanele din dorinta de a se apara omoara cainii sau ii otravesc si ii eutanasiaza. Este si la noi o problema inca nerezolvata insa nu trebuie sa devenim imorali in comportamentul nostru. Cel ce nu iubeste fiintele necuvantatoare, acela nu da dovada de dragoste cu nimeni, iar sufletul sau este gol.

Superstitii fata de animalele negre

De ce evitam pisicile negre? De ce ne ferim de ciori? De ce etichetam orice animalut de culoare neagra ca fiind vinovat si dispretuit?
Este o vorba din batrani care spune ca animalutele negre sunt asociate cu magia, mituri si superstitii ..si asta poate numai din cauza semnificatiei religioase a culorii negre. Culoarea neagra este asociata cu doliul insa nu trebuie invinovatite aceste fiinte doar fiindaca ele au capatat pigmenti negri de la natura. E ca si cum ai face discriminare rasiala intre oameni. Cine nu face diferenta intre oameni, dar face diferente intre animale acela nu este corect cu el insusi iar discriminarea este la ordinul sau. 
Negrul nu da decat mister, o pisicuta neagra este misterioasa, o pasare neagra este la fel de misterioasa, totul are o valoare.

Comportamentul nonverbal la pasari

Se zice ca pasarile de companie sunt pretentioase si caprcioase. Comportamentul lor variaza de-a lungul unei zile. Pot fi iubarete si jucause dar pot deveni si distante. 
Cateva semne comportamentale ne ajuta sa citim starea acestor fiinte. Un prim semn este marirea pupilelor de la ochi; acest lucru atrage atentia fie ca ele sunt impresionate de ceva, fie sunt speriate. Bataia din aripi in repaus este un alt semn care semnifica fie ca pasarea este fericita, fie ca doreste sa atraga atentia asupra ceva sau pur si simplu pentru a-si relaxa muschii si a se intinde. 
Zburlirea penelor determina curatirea de praf, iar daca aceasta zburlire persista este semn de boala. Coada pasarii este si ea un semn de expresivitate si comunicare. Astfel, o coada deschisa poate demonstra superioritatea, puterea incercand sa impresioneze stapanul. Curatirea ciocului face parte din rutina zilnica, iar reingurgitarea mancarii poate arata afectiune sau dragoste.

Hrana pisicii

Hrana pisicii tale nu poate fi orice rest menejer de pe masa din bucatarie. Deoarece sanatatea pisicii tale este importanta trebuie sa-i asiguri hrana corecta. Nu poti sa o hranesti doar cu proteine dar nici cu alimente bogate in condimente. 
Alimentatia corecta in cazul pisicii duce la o sanatate si dezvoltare proprie. De aceea, poti cumpara hrana speciala pentru pisici de la mancarea uscata in boluri pana la cea umeda din conserve si pliculete in functie de bugetul fiecaruia. O astfel de hrana este Whiskas. Este interzis a se hrani pisicile cu tocanite, sosuri picante, mezeluri si afumaturi, muraturi sau orice aliment condimentat.

Totul despre ponei ca animal de casa

Poneiul este un animal de casa ideal, in special pentru copii mici. Daca dispui de suficient spatu pentru a creste acest animal, atunci ai facut o investitie buna. Poneii traiesc in medie 25 de ani, prezinta o personalitate puternica si un comportament activ. Daca sunt educati si dresati de mici, ceea ce se poate face relativ usor, nu exista probleme. Poneii nu numai ca sunt atragatori pentru copii dar pot fi folositi la tractiunea unor utilaje mici sau pot participa la consursuri de alergat. Sunt de asemenea sensibili la conditiile de mediu si hrana. Au culori de la alb cu pete maro pana la monoculori.

Porcusoul de guineea

Porcusorii de guineea sunt animalute relativ usor de intretinut atunci cand detineti toate informatiile necesare. De aceea, majoritatea persoanelor prefera aceste animalute de companie. Daca nu va doriti mare bataie de cap puteti alege un porcusor de guineea cu parul scurt, fara sa fie nevoie de atatea ingrijiri. 
De preferat, sa-i cumparati si o pereche (mascul cu femela), evitati mascul cu mascul sau doi masculi si o femelea deoarece cei doi se vor bate. Masculii sunt mai activi decat femelele si le place rutina. Expunerea acestora la temperaturi extreme le poate afecta sanatatea. Este bine ca in locul in care sunt amplasati sa nu se fumeze, si sa se asigure conditii bune de crestere. Hrana acestora consta de regula in iarba uscata, legume si fructe. Pentru ca au mare nevoie de vitamina C, ii asigurati patrunjel si evitati citricele care l-ar putea afecta la stomac.

Dihorul, o alternativa la pisica de casa

Dihorii sunt niste animale inteligente, usor de dresat si foarte iubitoare. Au un comportament asemanator cu al pisicii. Daca v-ati gandit sa luati un dihor ca si animal de comapanie, ar trebui sa stiti ca acesta are nevoie de libertate. De aceea, ar fi bine sa nu fie tinut tot timpul in captivitate. Are nevoie de dresare si afectiune. Este un animal empatic si curios.
Daca va luati un dihor femela trebuie sa aveti in grija castrarea incat aceasta poate avea probleme de sanatate.

Pomeranianul

Daca sunteti atrasi de cainii mici si energici puteti opta pentru un Pomeranian. Pomeranianul are multa personalitate si in plus este foarte dragalas. Infatisarea lui este asemanatoare cu a unei vulpi mici si blanoase. Nu depaseste 3 kg in greutate si 30 cm in lungime. Blana este foarte deasa si pufoasa, uneori in variante bicolore.
Pomeranianul este un caine activ dar si galagios cand intra in contact cu alti caini. Unii pomeranieni pot dezvolta un temperament agresiv datorita nedresarii corespunzatoare. Este necesara ingrijirea periodica a acestuia, chiar zilnica datorita blanii. Daca nu sunt supraveghati corect, ei pot dezvolta boli de ochi si pot avea accidente grave.

Ingrijirea pestilor din acvariu

Pentru cei ce isi doresc un hobby in arta acvaristica este bine sa inceapa  cu pesti mici si comuni. Nu este bine sa cumparati specii rare pe care nu le stiti creste. De multe ori, pestii perfect sanatosi pot muri la mutarea in alt bazin din cauza pH-ului. Se face in acest sens o tranzitie mai treptata. 
Bazinul pentru pesti trebuie sa arate exact ca mediul lor natural; daca au nevoie de plante sau nu, si alte creaturi suplimentare. Nu trebuie expus bazinul in excesul de lumina deoarece poate agresa pestii si poate afecta sanatatea pestilor. Pentru hranire sunt indicati puricii de balta uscati insa trebuie mers pe o hranire diversificata.

Iguanele, animale de casa neconventionale

Daca esti o fire mai pretentioasa si vrei sa iesi in evidenta, poti lua in companie o iguana. Insa, trebuie sa stii ca acest animal cere anumite conditii de crestere si dezvoltare. Asa ca, mai bine verifica intai posibilitatea achizitiei unui astfel de exemplar.
Se stie ca o iguana este un animal cu sange rece, deci nu-si poate controla temperatura corpului de la sine. De aceea este preferata lumina solara sau in cel mai rau caz, lumina artificiala. O iguana are nevoie de 12-14 ore de lumina solara atat pentru corp cat si pentru sanatatea pielii prin sintetizarea vit.D. Apoi, o iguana are nevoie si de 10-12 ore de intunerec complet. In afara de aceastea, mai este nevoie si de spatiu. Avand in vedere ca o iguana poate atinge lungimea si de 2 m, trebuie luat in calcul un asemenea spatiu. 
Baile regulate sunt un alt ritual al acestor creaturi, putand sta in acvariu cateva ore. Este necesara de asemenea o alimentatie corecta si diversificata. O iguana este un anumal erbivor, de aceea ii vei asigura flori si frunze naturale, fara pesticide. Prefera insa si brocoli, legume si fructe. Igiena personala nu trebuie neglijata de asemenea intrucat se poate contacta boala Salmonella.

Dragalasii iepurasi de casa

Desi sunt niste animale sperioase, iepurii de casa traiesc foarte mult daca sunt ingrijiti cum trebuie, chiar si 10 ani.
Iepurii trebuie obisnuiti cu rabdare, toleranta si afectiune. Trebuie sa aplici un intreg cod de comportare incat acest mic animalut sa se familiarizeze cu tine si cei ai casei. Desi acest lucru pare extrem de important sunt si alte elemente care ar trebui sa le iei in calcul. Si anume, curatenia culcusului sau. Cusca iepurelui trebuie curatata o data pe saptamana. Daca optezi pentru un iepure de talie mica, o cusca medie s-ar potrivi de minune incat sa fie suficient spatiu si pentru zbenguiala. 
Se stie ca iepurii de casa sunt foarte mari rontaitori. Astfel ai putea cumpara jucarii pentru rontait sau fan pe care sa il amenajezi in culcus. Hrana si apa trebuie asigurata zilnic. Ceea ce prefera sunt grauntele speciale pentru iepuri, legumele sau fructele proaspete, evitati insa sa-l imbolnaviti cu dulciuri.

Papagalii de casa

Papagalii de casa sunt printre cele mai zgomotoase pasari. Tebuie avut in vedere cateva sfaturi pentru a corecta sau a invata corect ingrijirea unui papagal acasa.
In primul rand, papagalii sunt foarte jucausi, datorita acestor considerente ei trebuie mereu sa se afle in actiune, sa se joace, sa ciocaneasca, sa zboare de colo-colo. Din fericire, in comert exista tot felul de jucarii care atrag aceste animalute si le fac curioare. Insa trebuie sa fim atenti ce fel de jucarii ii dam sa nu-l otravim. Unele jucarii ar putea fi periculoase, deci mare grija de unde achizitionam crengutele, jucariile si bilele. 
Apoi, locul unde traieste trebuie sa fie curat, colivia trebuie curatata zilnic, iar apa schimbata cel putin de doua ori/zi. Spalarea papagalului trebuie sa aiba loc o data pe saptamana sau cel putin stropirea lui cu apa calda astfel incat sa nu poata zbura pe unde nu vrem. Penajul acestora trebuie ingrijit, la fel si atentia acordata hranei, o hrana speciala achizitionata.


Alergiile la pisici

Ce pot cauza alergiile la pisici? Parul? Ei bine, nu. Unii proprietari care detin pisici abia tarziu descopera adevarata cauza. Alergiile la pisici se manifesta prin stranut, inrosirea si umflarea fetei, mancarimea palmelor. Ceea ce cauzeaza aceste alergii sunt rezultatul activitatii pisicilor. Se stie ca pisicilor le place perierea blanii, astfel ca saliva lor ramane pe par. O saliva uscata care se poate infiltra in camera pe covoare, perne, etc avand in vedere dimensiunile mici ale acesteia. 
Solutia: nu este sa te desparti de prietenul tau mamifer, ci, ceea ce poti sa faci este sa limitezi aria de actiune a pisicii, sa restrictionezi accesul acesteia in camera ta, mai ales in patul in care dormi. Curatenia, de asemenea este necesara odata la 2-3 luni prin curatare cu aburi. Incearca sa folosesti detergenti speciali care absorb alergenii si nu-i imprastie. Se recomanda de asemenea renuntarea la carpetele moi, covoarele plusate si canapelele din catifea sau texturi pufoase in care ar putea ramane alergeni.

Protejarea organismului de atacurile exterioare in cazul cainilor de talie medie

Sistemul imunitar al cainelui de talie medie si mecanismele sale naturale de aparare necesita o atentie speciala in fiecare etapa a vietii, de la catelul din perioada de intarcare si pe parcursul cresterii , la solicitarile importante din timpul vietii de adult si pana la sensibilitatea sporita in cazul cainor in varsta. 
Cainele de talie medie este vioi si jucaus, dinamic, dovedeste o mare rezistenta, prin urmare acesta isi solicita foarte mult sistemul imunitar. Plimbarile lungi, vanatoarea si joaca il expun riscului atacurilor externe (mancarimi, muscaturi sau intepaturi de insecte, etc). O ALIMNATATIE CARE SA AIBA LA BAZA principul de nutritie sanatoasa special adaptata poate contribui la intarirea sistemului sau natural de aparare si la mantinarea starii generale de sanatate bune.

Categoria de caini medium

Categoria de caini medium reprezinta cainii a caror greutate coporala este intre 11 si 25 kg. Exista 137 de rase medium recunoscute de catre FCI.
Recunoscuti pentru curaj, dinamism si caracteristici ficice potrivite pentru activitatile in natura, cainii medium au fost intotdeauna apreciati pentru abilitatile lor. Avant atat viteza cat si robustete, ei sunt caini de turma si de vanatoare excelenti. Sunt adaptati perfect la stilul modern de viata, cunoscuti pentru firea lor activa si pentru intuitie, ei poti fi vazuti deseori la cursurile de dresaj.

Chiar daca exista o mare varietate de caini de talie medie, originile instinctuale ale fiecarei rase pot fi regasite cu usurinta. Cat de puternic sunt in prezent exprimate aceste instincte depunde de modul lor de viata si de mediu.

Ingrijirea animalului in perioada calda (vara)

Peroiada verii este o perioada de reluare a ciclului biologic atat pentru animale si pasari cat si pentru natura. Pentru animale este perioada cea mai fertila, incepand cu perioada de calduri si perioada de fatari. Canicula care se instaleaza odata cu anotimpul cald nu este agreeata de regula de catre caini si pisici. De ce? Datorita banii si a modului lor de transpiratie.

Astfel, ar trebui luate in atentie urmatoarele situatii pentru animalul dumneavoastra.
S-ar putea sa apara iritatii cutanate cum sunt alergiile, piscaturile sau ezcemele mai pregnante pe timpul verii. Daca observati orice schimbare la cainele dumneavoastra nu ezitati sa consultati medicul veterinar.  Alte probleme care ar pute sa apara pe timpul cald ar fi semnele de deshidratare si mai ales lipsa poftei de mancare.
Pentru evitarea acestor situatii, prima masura de ajutor este sa feriti cusca animalului sau cainelui de caldura solara, sa nu lasati in masina niciun animal chiar si cu geamurile deschise; plimbarile cu acestea trebuie facute dimineata devreme si seara, spalarea animalului reduce din temperatura corpului si tunderea raselor cu parul lung.

Alte sfaturi utile pentru iubitorii de caini

Daca va iubiti cainii si tineti la sanatatea lor ar trebui sa luati in calcul cateva sfaturi cum sunt vaccinarea. Schema de vaccinare care trebuie respectata in ordine cronologica este:

-6 saptamani -vaccin impotriva parovirozei-8 saptamani-vaccin polivalent-10 saptamani-vaccin impotriva coronavirozei-12 saptamani vaccin polivalent (rapel)-14 saptamani vacin impotriva coronavirozei-06 luni vaccin antirabicVaccinul polivalent si cel antirabic se repeta anual.